ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА НЯКОИ ПАРКЕТНИ УСЛУГИ

ЦИКЛЕНЕ, ФУГИРАНЕ, ЛАКИРАНЕ

* Клиентите трябва да знаят, че не съществуват паркетни услуги като безпрашно циклене на паркет и дюшеме. Обезпрашени са само машините за циклене, които засмукват около 97% от прахта. Оставащата фина прах се разпрашава в помещението. Прахта при циклене на паркета е суха и не уврежда стените. Препоръчваме все пак цикленето на паркета да се извършва преди окончателното завършване на стените, преди поставяне на латекс или тапети. Това се отнася в по-голяма степен за циклене на боядисани паркет и дюшеме, защото там прахта е цветна.
* Циклене с барабанна машина. Има следните недостатъци: а)Леки вълнички по повърхността на паркета, образуват се от вала на машината, поради особеността на захващане на шкурката. б) Леки ивици (драскотини) образувани от наранената фина шкурка или от преминаването на цилиндричния вал по неравния под. Тези дефекти се получават предимно когато паркетините не са успоредно наредени.
* Циклене с дискова машина. Това е фина обработка. Тази паркетна услуга се извършва след циклене на паркета с барабанна машина, за премахване на горепосочените дефекти. При това паркета се обработва еднородно чрез въртеливи движения на диска с фина шкурка, на ниска скорост. За да има ефект са необходими поне три шлайфания с различни по едрина фини шкурки. Важно е да се знае, че в паркет обработен с дискова машина лака не попива неравномерно и се получава по-добро покритие.
* Фугиране на паркет. Извършва се неколкократно, в зависимост от големината на фугите. Трябва да се знае, че подвижен паркет (незалепен за пода паркет), не може да се фугира качествено. Винаги част от фугите се напукват и отронват. Това са фугите с по-малки размери до 1 мм. Разходът на фугираща смес варира от 100 до 300 г/м2, в зависимост от големината на фугите в паркета или дюшемето.
* Лакиране на паркет. Обърнете внимание на разхода на лак. Не се лъжете по ниската цена. При ниска цена лакът е разреден или е произведен с нисък вискозитет. При лакиране на паркет с такъв лак, се получава неравномерно попиване и почти никакво покритие върху паркета. Само след няколко месеца ще се наложи ново циклене и лакиране на паркета. Нормална разходна норма на лак е от 100 до 200 г/м2 за ръка. Ние препоръчваме двукомпонентен лак за паркет, като е желателно трикратно лакиране за да се образува достатъчен износоустойчив слой.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА НЯКОИ ПАРКЕТНИ УСЛУГИ

РЕДЕНЕ, ПРЕНАРЕЖДАНЕ, ЛЕПЕНЕ

* Редене на паркет. Редене тип дюшеме и неговите разновидности е най-добро за по-нататъшната експлоатация на вашия паркет, в случай, че не е залепен за пода. При такова нареждане на паркет циклене и лакиране стават в посоката на нишките на фладера на дървото. Лесно се притяга или съответно - се отпуска при нужда. Лесно се подменят повредени участъци.
* Пренареждане на паркет. Много клиенти искат пренареждане на паркет без неговото залепване за пода, поради оскъпяване заради използваното лепило. Но това е единственият коректен начин за пренареждане, при който ще се постигне желания ефект на стабилност, обездвижване, съответно качествено фугиране, никакво скърцане и т.н. Важно е да се знае, че разходът на лепило за качествено залепване върху БДС замазка е около 3кг/м2. Пренареждане на паркет с лепене се прави само веднъж и мисля че е важно да стане здраво или по-добре да не се прави.
* Лепене на паркет за пода. Това е най-правилния начин за полагане на паркет. Използва се само двукомпонентно лепило, което не е на водна основа. Разход в зависимост от замазката - варира от 2 до 3 кг/м2. При по-малък разход остават незалепени участъци, до които не е достигнало лепилото. Лепи се само върху неронлива замазка, като лепилото се нанася равномерно на гребен. Лепене на ивици или на "кюфте" не се препоръчва.
* Ламиниран паркет. Цена-качество. Много е важна дебелината на ламинирания паркет и класът на износоустойчивост, дебелината на подложката, замазката на помещението и влажността му. Обикновено се предлага като уловка безплатна подложка от 1 до 2 мм, която е недостатъчна за доброто полагане на ламиниран паркет. Предлагат се и безплатни первази, но не са включени монтаж, клипси, дюбели, ъгли, тапи, силикон... В крайна сметка безплатното ви излиза по-скъпо и по-некачествено. Помислете върху какво искате да стъпват краката ви... Цената и качеството винаги вървят ръка за ръка. Ние сме за качествени паркетни услуги а вие.
* Подуване на паркет. Когато в помещението се превиши оптималната влажност между 30-60% е възможно паркета да се подуе, което налага незабавни мерки като: проветряване на помещението, изваждане на клиновете или даже и ред от паркета за да спадне. Остави ли се дълго време да остане подут, може да се наложи да се подмени изкривения паркет с последващо циклене, лакиране и т.н. Относно неподуване на ламиниран паркет е задължително между стената и паркета да се остави разстояние 1-1.5 см и да се ползва кликгард за защита на фугите при контакт с вода.

Свържете се с нас

0877 11 77 39 <<< >>> office@korekt-parket.com